Největší tuzemské uskupení záhadologů slaví 20 let

Plzeň 14. května (ČTK) - Dvacet let existence slaví dnes Klub psychotroniky a UFO (KPUFO), jehož členové se zaměřují na nejrůznější záhady a nevysvětlitelné úkazy. Klub založilo 14. května 1991 v Plzni šestnáct zájemců o tajemno. Organizace se během několika let stala největším sdružením tohoto druhu v ČR, řekla ČTK komunikační manažerka klubu Jitka Lenková.

"KPUFO má dnes 750 členů a za 20 let trvání jeho řadami prošly tisíce těch, kteří se zajímají o záhady, a to všech věkových kategorií, nejrůznějšího vzdělání a specializací," uvedla. Klub má desítky poboček v ČR, podařilo se mu ustavit pobočku také na Slovensku. Kromě psychotroniky a UFO se členové zabývají kruhy a obrazci v obilí, historickými a místními záhadami, nevysvětlitelnými jevy, anomáliemi, archeoastronautikou či kryptozoologií, což je obor pátrající a zkoumající záhadná zvířata, jejichž existence není potvrzena.

Lidé se podle Lenkové obracejí na klub například kvůli objasnění světelných jevů na noční obloze, které považují za nevysvětlitelné létající objekty (UFO). "Tyto případy se daří objasnit z 80 až 90 procent, jsou to především takzvané balony štěstí," poznamenala. Lidé hledají u členů klubu také vysvětlení svých podivných zážitků, údajných duchů a podobně. Specialisté na záhady také zkoumají agrosymboly - kruhy a obrazce v obilí. Vyvinuli dokonce přístroj, který prý dokáže změřit stébla rostlin z kruhů a posoudit, zda obrazec vznikl lidskou činností prostým uválením stébel, nebo zda ho způsobila zatím neznámá anomálie.

Členové klubu monitorují záhadné jevy a k případům vysílají své lidi. Zabývají se také historií, poznáváním pověstí, kulturních tradic a přírodních památek. "Například na Plzeňsku se jeden náš člen zaměřuje na monitorování megalitických památek, kterých je v okolí Plzně kolem 20," řekla Lenková. Při řešení záhad se klub obrací i na specialisty - archeology, meteorology, astronomy, odborníky na vojenskou techniku, geology, biology, fyziky a chemiky, historiky, psychology i lékaře.

Lada Pešková

ČTK