Ústecká ufo? Zatím záhada

Ufologové oslaví svůj svátek 2. července prací. Podnětů ke zkoumání mají i v Ústí stále dost.

Pátrají po stopách návštěvy mimozemských civilizací a většina lidí je má za blázny. Kromě několika časopisů, které ufologové vydávají, není o nich mnoho slyšet. Přesto i oni mají svůj svátek. Druhý den v červenci patří už deset let mezi světově uznávané dny jako Mezinárodní den UFO.

„Vztahuje se k havárii údajného vesmírného korábu u amerického města Roswell v Novém Mexiku,“ říká děčínský badatel Petr Fiala. Je členem Klubu psychotroniky a UFO, který sdružuje členy z celé republiky. „Svátek vešel do všeobecného podvědomí i díky novinářům. Těm vyhovovalo, že začínající letní sezona si žádá odlehčená témata,“ vysvětlil Fiala.

Odtajněné archivy

A jak ufologové v Ústí slaví svůj den? Podle předsedy klubu Luboše Šafaříka jsou rozpory v pojetí svátku. „V popisu, jak ho v roce 2000 navrhoval zakladatel dne, turecký ufolog Hakdan Ekdogan, bylo, aby se pořádaly demonstrace před úřady státní správy s požadavky na odtajnění materiálů o mimozemské přítomnosti. Jsem sice velký fantasta, ale nedokážu si představit, jak skupina ufologů demonstruje před ústeckým magistrátem a požaduje odtajnění archivů. Badatelé svůj svátek oslaví jedině prací,“ konstatoval Šafařík.

Ročně zašlou lidé ufologům několik tisíc podnětů a záhadných fotografií. Petr Fiala vystudoval uměleckoprůmyslovou školu obor fotografie a luštit záhady a tajemství je jeho koníčkem. „V mnoha případech zaslaných fotografií se jedná o letící ptáky nebo létající svítící lampiony. Někdy na nás lidé zkouší podvrhy. V databázi máme ale i dva a půl tisíce zatím nevysvětlených úkazů,“ podotkl Fiala. Na internetu v současné době koluje video s přeletem neznámého objektu nad Krásným Březnem.

Záhadné jevy v Ústí

„Událost se stala před dvěma roky a šlo opět o létající lampiony,“ uvedl předseda klubu. Z Ústí jsou i takové případy, které se vymykají přirozeným vysvětlením. „V roce 1983 viděli lidé nad Labským údolím čočkovité těleso, které osvětlovalo terén pod sebou. V roce 1992 zase viděli nad Kamenným vrchem u Střekova sytě modrý rosolovitý objekt, v roce 1996 prstenec se skvrnami nebo v roce 1997 žhnoucí objekt v Brné. K těmto úkazům bohužel nemáme fotografie. Musíme ale sbírat argumenty pro všechny hypotézy, které existují,“ doplnil Šafařík.

O existenci mimozemských civilizací už hovoří skepticky někteří autoři fantastické literatury. „Sci-fi je pro mě hra, nikdy bych ji nebral vážně,“ tvrdí ústecký spisovatel Jaroslav Velinský. Svůj názor na mimozemšťany také popsal ve své knize Atlantis. „Zjistil jsem hodně rozporů a došel k závěru, že bájnou Atlantidu si vymyslel Platón případně Solón. Při hledání nadpozemských bytostí máme jen kusé informace a zlomek dokumentů,“ míní Velinský.

Život jinde

Ani odborníci ze Severočeské hvězdárny a planetária v Teplicích se během pozorování hvězdné oblohy s nevysvětlitelnými úkazy nesetkali. „Mluvil jsem a setkal se s lidmi, kteří volali na hvězdárnu, že viděli UFO. Obyčejně se ale vše dalo vysvětlit,“ sdělil Otto Šándor z teplické hvězdárny.

Podle něj ale vznik života v jiné sluneční soustavě až tolik utopistická představa není. „Život na Zemi je tak různorodý, že by mohl v nějaké formě přežívat i na jiných planetách. Například některé Jupiterovy měsíce mohou mít pod ledovou kůrou vhodné podmínky. Podobně také Saturnův Titan nebo podzemí Marsu,“ vyjmenoval astronom.

S cestováním mezi slunečními soustavami je to už ale horší. „S dnešními technologiemi i těmi, které přijdou vývojem, je to pro živé tvory nereálné. I pro relativně lehké sondy, které míří ven ze sluneční soustavy, je to cesta na desetitisíce let. Pro člověka tak zůstane mezihvězdné cestování natrvalo zamknuté. S tím se musíme smířit,“ dodal Šándor.

Vladimír Medek

Sedmička - 2. července 2010

http://www.sedmicka.cz