Petr Hochmaul mapuje nezvyklé a nevysvětlitelné jevy


Příbramský deník - 20.4.2006 

Odborníci prý zjistili, že klasy byly vystaveny podobnému záření jako v mikrovlnné troubě 

Sedlčany - Petra Hochmaula (32) ze Sedlčan zajímají záhady a mimořádné jevy. O svém trochu nezvyklém koníčku nám blíže pověděl v rozhovoru. 

Jak dlouho se dokumentací nezvyklých jevů zabýváte? 

Od učňovských let. Na železničářském učilišti jsem v roce 1991 studoval obor elektrikář a přitáhli mne k tomu dva spolužáci. Stal jsem se členem pražské astronautické asociace a později členem Klubu psychotroniky a UFO v Plzni. 

Byl jste sám svědkem nějakých mimořádných úkazů? 

Ne, ale vybízím lidi, aby mi dali vědět, pokud jsou u události, která není běžně vysvětlitelná. 

Věříte v mimozemské civilizace? 

Pravděpodobně někde nějaká existuje, ale zatím není důkaz, že by s tím světelné jevy - o kterých slyšíme na Sedlčansku nebo ve světě vůbec - byly spojeny. 

Jaký názor máte na obrazce v obilí? 

Byl jsem se tak před pěti šesti lety podívat na podobný jev u Neveklova na Benešovsku - jednalo se o neúplný kruh, v němž byla jamka. Odebral jsem tam nějaké vzorky obilí a vyfotografoval to, co jsem viděl. Materiály jsem odeslal na plzeňskou centrálu, která má kontakty na různé odborníky. Tam vědeckými přístroji zjistili, že klas je poškozen jako ostatní v tom kruhu. Měl rozšířené póry a uvedli, že klasy byly vystaveny něčemu podobnému jako je mikrovlnné záření. 

Jaký případ v regionu považujete za nejtajemnější? 

Na Sedlčansku v roce 1998 pozorovali lidé shodně na několika místech zvláštní světelné jevy na obloze. Od odborníků přišlo stanovisko, že se mohlo jednat o vrtulník. Ale kdyby tomu tak bylo, museli by to pozorovatelé poznat, slyšeli by zvuk a postřehli by další průvodní jevy - včetně větru. 

Ze zápisků Petr Hochmaula: Vysoký Chlumec, středa 12. srpna 1998 - Svědkyně si objektu všimla asi ve 21.30 hodin. Při letmém pohledu z okna viděla předmět, který popsala jako skupinu jasně bílých světel poskládaných do kruhu a svítících směrem dolů. Světla se pomalu otáčela. Seskupení letělo pomalu, asi jako rychlejší chůze a nízko nad zemí k blízkému lesu. Objekt s mírným nakloněním obletěl les a zdálo se, že zmizel za lesem. Celková doba pozorování je odhadnuta na deset minut. 

Fotografie: Petr Hochmaul 
Foto (mb) 

MARIE BŘEŇOVÁ